tiistai 16. syyskuuta 2014

Tokojuttuja


Miulle tuli tässä yks päivä mieleen, että nyt kun Saagalla on ollut niin paljon muuta tekemistä niin ei olla aikoihin kunnolla tehty mitään tokojuttuja. Toki metällä ja muualla tottelevaisuus on tärkeä juttu ja siellähän sitä tulee väkisin harjoiteltua ja käytyä läpi. Eikä toko lajina itessään oo ainakaan vielä miun sydäntä niin lähellä, että sitä ihan kilpailemaan alkais, vaan meille lähinnä tärkeintä on semmonen arkitottelevaisuus. Tietenkin yhdessä tekemisellä saa vahvistettua koiran ja ohjaajan välistä "sidettä".

Miulla oli useempi harjotus mitä käytiin Saagan kanssa läpi. Lähinnä ajattelin palauttaa vanhoja asioita mieleen ja kattoa kuinka ne sujuu (vai sujuuko enää ollenkaan). Jokaista harjoitusta tein muutaman kerran ja palkkiona miulla oli tällä kertaa ihan nameja. Tein tehtäviä tarkoituksella lyhyellä välimatkalla, koska tosiaan testailin miten asiat on hallussa.

1. harjoitus: luoksetulo

Tässä harjotuksessa jätin koiran paikalleen ja menin ehkä 20 metrin päähän koirasta. Annoin koiran odottaa puolesta minuutista puoleentoista minuuttiin ja kutsuin luokse. Tässä tehtävässä ei ollut ongelmia. Tein tämän tarkoituksella alussa, jotta koira malttaisi odottaa RAUHASSA, eikä into pinkeenä. Saaga on välillä vähän kuumakalle ja innostuu tosi herkästi esimerkiksi kehuista (sen kanssa pitää olla aika varovainen, ettei innosta sitä kehuilla liikaa).

2. harjoitus: paikallaolo

Harjoiteltiin ihan normaalia paikallaoloa samalla välimatkalla ja ajalla kuin luoksetuloa. Jätin siis koiran odottamaan, menin kauemmas odottelemaan ja lopulta palasin koiran luokse. Edellisen tehtävän jäljiltä Saaga selkeästi odotti tänne-käskyä, mutta ei meinannut kuin kerran liikahtaa paikaltaan, jolloin toistin paikka -käskyn. Tääkin sujui hyvin.


Tässä kuvassa koiraa on käsketty odottamaan paikallaan.

3. harjoitus: Seuraaminen

"Tokoseuraamista" siis. Miun mielestä tässä tehtävässä meillä ei ollut tällä kertaa koiran kanssa tarpeeks hyvää kontaktia, vaikka yritin kovasti saada koiran huomioo kivoilla äänillä (mitähän ohi kulkevat lenkkeilijät ajattelivat?) ja herkuilla. Tällä kertaa se ei riittänyt, mutta koira kuitenkin seurasi hyvin, vaikka katsekontakti oli ajoittain heikko.

4. harjoitus: Nouto

Koiralla oli vielä aika paljon intoa täynnä, ja muut tehtävät meni niin hyvin, joten ajattelin vielä kokeilla pienimuotoista noutoharjoitusta. Tämä tehtävä osoittautuikin yllättävän vaikeaksi, vaikka miun mielestä tää on tavallaan "alkeistehtävä". 

Jätin siis koiran jälleen odottamaan, tiputin kepin (harmitti etten älynnyt ottaa esimerkiks damia, mutta keksin tehtävänkin vasta kentällä) n. 15 metrin päähän ja kävelin vielä ehkä toiset 15m. Keppi jäi siis miun ja koiran väliin, josta koiran on tarkoitus tuoda se. Eka kerta sujui hyvin. Toisella kerralla Saaga sai jonkun höpelökohtauksen (mitä se tekee usein kun se innostuu/kuumuu liikaa tai muuten vaan osoittaa mieltä) ja juos keppi suussa ympäri kenttää kun päätön kana (ei siis sellasta sunnuntaijuoksua, vaan se oikeesti pilistelee täysiä). Oottelin sit siinä ihan rauhassa, että koira sai juoksunsa juostua, jonka jälkeen otin kepin ja tein tehtävän uuestaan. Sit koira toikin kalikan miulle nätisti käteen asti. 




Olin oikein yllättynyt kuinka hyvin Saaga muisti asiat, joita on harjoiteltu viime aikoina vaan käytännön tilanteissa. Nyt myö ollaan kuitenkin taas tänä syksynä mukana pk-noutajien kenttäkoulutuksissa. Mentiin semmoseen perushallittavuusryhmään, jossa siis opetellaan koiran perushallintaa myös tilanteissa, joissa on häiriötekijöitä (esimerkiks muut koirat yms). Noi koulutukset on miun mielestä oiva tilanne opetella häiriötekijöiden kanssa asioita, ja muutenkaan ei ehkä tulis kotona harjoteltuu niin ahkerasti. 

Sorsastus sujuu tosi hyvin edelleen. Tälläkin hetkellä Saaga ja Joni on metällä. Eilen ja toissapäivänä ne toi tulessaan molempina iltoina kaks heinäsorsaa. Katotaan tuleeko tänään taas kaks, voisivat välillä jo tuua jotain muutakin. ;)

Palaamisiin!

- Leena 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti