keskiviikko 27. tammikuuta 2016

Ilmaisun harjoittelua

Meillä oli viime viikon perjantaina toinen kontaktikerta hajustarttikurssilla, josta viimeksi kerroin. Saagan kanssa olimme jo harjoitelleet hajuerottelua kahdella purkilla siten, että toisessa oli anis ja toisessa suola. Tällöin pelkästä aniksen nuuhkuttelusta palkitaan. Kahdella purkilla erottelu meni Saagalla hyvin ja se osaa liikkua kahden purkin välillä. 

Kaikkien koirat osasivat erotella hajua kahdella purkilla, joten pääsimme siirtymään hajun ilmaisun opetteluun. Ensin koiralle opetetaan pelkkä ilmaisu ilman käskyä, ilman hajua. Pelkkä ilmaisu. Kaikki meidän ryhmäläiset taisivat valita raapimisen; koira raapii oikean purkin edessä olevaa lattiaa. Itse olin tuon raapimisen kanssa todella epävarma, koska Saaga on tassusta niin herkkä ja käyttää sitä mielellään. Ehkä raapimista voi vähän muokata...
Vaikka nyt kerron paljon näistä hajuerottelu-
jutuista, niin ollaan silti yhtä lailla lenkkeilty
ulkonakin ja nautittu talvesta ja lumesta. 
Raapimisen ilmaisun opettamiseen on monia eri keinoja, mutta meidän ryhmäläisemme opettivat raapimisen kohteen (esimerkiksi muovikansi, puinen paistolasta) avulla. Esimerkiksi pienellä muovikannella opettaminen tapahtuu siten, että kansi tiputetaan / laitetaan laittialle ja kun koira menee tutkimaan kohdetta ja edes vahingossa astuu kohteen päälle, annetaan palkka. Kohde kuitenkin häivytetään pois mahdollisimman pian.

Kuvittelin, että muovikansi ei Saagalle olisi hyvä, vaan se yrittäisi ottaa sitä suuhun, joten kokeilin puista paistolastaa. Se ei saanut Saagan tassua nousemaan. Lopulta tassu nousi, kun laitoimme maalarinteippirullan alle namin ja sen päälle lastan; havitellessaan namia, löytyi se tassukin. Pian otin jo teippirullan pois ja laitoin namin pelkän lastan alle.  Kotona huomasin, että se muovinen purkin kansi on kuitenkin Saagalla paras kohde ilmaisun opetteluun, koska se kiinnostaa koiraa sellaisenaan. Keskityin siihen, että palkkaan heti tassun noustua, millä tavoittelen sitä, että saisin Saagan ilmaisemaan oikean hajun tassun nostolla tai hellällä tassukosketuksella vallattoman raapimisen sijaan. Seuraavaksi video, jossa imaisu jo sujuu aika hyvin. Video on taas itse kuvattu, joten se on lähikuvaa ;)



Tässä taannoin harjoittelin Saagan kanssa ilmaisua, jonka jälkeen tein hajuerottelua kolmella purkilla (1x anis, 2x suola). Tarkoitus on siis edelleen palkata aniksesta. Yllätyin kovasti, kun Saaga tarjosi anispurkilla tassua, jos palkka ei tullut tarpeeksi nopeasti! Heti olin paniikissa "apua, mitä teen, ei tän vielä tätä pitäisi osata tehdä, nyt pitäisi vaan haistella". Kouluttaja Irene kuitenkin oli sitä mieltä, että Saaga päätti vähän oikasta ja ostetaan siltä tassuilmaisu, kun se sitä kerran tarjoaa. Eli palkataan, jos se merkkaa oikean purkin.

Mutta tästä on hyvä jatkaa. Välillä tehdään hajuerottelua, välillä ilmaisun opettelua. Pysytään kuulolla.

- Leena 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti