tiistai 22. heinäkuuta 2014

Edistysaskelia

Pääpainona viimeaikoina treeneissä meillä on ollut nouto ja haku. Sunnuntaina lähdettiin vaan viattomasti illalla kuuman päivän päätteeksi uittamaan Saagaa joen rantaan. Noh, niinhän siinä sitten kävi, että vastaan tuli mukava kaislikko, joka oli oikein otollinen treenipaikka. Mitään dameja tai muita treenikamppeitahan meillä ei ollut mukana. Joni anto Saagalle etsi -käskyn, josta pitäisi seurata haku. Kuten aiemmin sanoin, helpossa maastossa Saagalla ei ole haussa ongelmaa, mutta juuri kaislikko/vaikea maasto on sille haastavampaa. 

Miun mielestä varsinkaan nuorta koiraa ei ehkä pitäisi laittaa hakemaan jos tietää, ettei kaislikossa/hakualueella välttämättä mitään löydettävää ole. Tämä siksi, että jos koiran kanssa vasta opetellaan hakua, sen pitäisi löytää sieltä myös jotain, että se oppisi haun idean. Myö nyt sit kuitenkin kokeiltiin. Saaga lähinnä vaan tutkisteli aluetta sunnuntaikävelyvauhtia ja nuuskutteli vaan huvin vuoks. Ei siinä oikeestaan voitu hausta puhua. Sitten Saaga kuitenkin merkkas jotain. Joni kovasti kannusti Saagaa ottamaan sen ja tuomaan meille. Sieltähän se koira sitten tulikin kuollut lokinpoikanen suussa. Tottakai kovat kehut päälle. 

Heitettiin lokkia Saagalle sit muutamaan kertaan, sekä veteen että kaislikkoon. Saatiin todella hienoja noutoja aikaseks. Tehtiin myös niin, ettei otettu siltä riistaa heti suusta vaan annettiin sen kanniskella sitä hetki. Näin ehkä ylläpidetään sitä, että koira palauttaa riistan mielellään, eikä esimerkiksi piilota sitä tai keksi sillä muuta tekemistä. 


Ennen eilisiä treenejä.
Eilen myö käytiin treenaamassa toisella rannalla. Meillä oli puolisula tavi mukana. Eka Joni piilotti sen jälleen kerran kaislikkoon niin, ettei Saaga nähnyt. Lintu siis nimenomaan heitettiin, ettei koira seuraa ihmisen jälkiä. Taas etsi -käsky. Tällä kertaa Saagan haku oli aivan eri luokkaa kun viimeksi: työskentely oli oikein reipasta ja haku laajaa. Pienen odottelun jälkeen Saaga sitten tulikin meidän luokse tyytyväisenä tavi suussa. Upeeta. 


Eilisistä treeneistä. Joni miettii, että mihinkäs
se tavi tulikaan heitettyä.

Tehtiin vielä pari noutoa veteen. Lopussa sit harjoteltiin paikallaoloa ilman hihnaa (ei valitettavasti tallentunut videolle). Se toteutettiin niin, että koira oli irti odottamassa Jonin sivulla. Joni alkoi heittämään lintua, jolloin Saaga aina alkuun lähti jo noutoon. Siinä vaiheessa koira takasin ja uusi yritys. Välillä lintu ehdittiin jo heittää ja koira ehti lähteä, josta seurasi Saagalle melko kova käsky takaisin. Lopulta saatiin täydellinen nouto: lintu heitettiin, koira odotti, nouda -käsky, ja menoksi. Lopetettiin siihen. 

Eilisen päivän treeni meni meidän mielestä yllättävän hyvin. Koira kävi välillä aika kuumana (kuten voitte huomata videosta Saagan äänitehosteet :D), mutta silti tottelevaisuudessa tai työskentelyssä ei ollut mitään ongelmaa. Aina on ihana lopettaa onnistuneeseen harjoitukseen niin, että kaikille jää treenistä hyvä mieli. Saagallekin jäi vielä virtaa, kun kotona se sitten vaan juoksenteli innoissaan solmu suussa ympäri kämppää. Ilmeisesti lopetettiin siis juuri oikeaan aikaan. Ei koirastakaan saa treenissä puristaa kaikkia mehuja, koska mielestäni on tärkeää, että koiralle jää myös fyysisesti hyvä mieli. 

Tässä videonpätkät eilisistä treeneistä. Älkää välittäkö meidän äänikommenteista ja kannustuksista, haha! 







Jonin kommentti eilisten treenien jälkeen autossa: "Mitä hittoa äsken oikein tapahtu?" Toi kysymys oikeestaan tiivisti sen, kuinka ihmeissään myö molemmat oltiin koiran hyvästä työsketelystä. 

Voi taas olla ylpeä omasta koirastaan. 

- Leena 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti