torstai 19. kesäkuuta 2014

Arkitokoa ja jäljestyshommia

Viime aikoina Saagalle on pitänyt hieman palautella muistiin, että kuinkas sitä hihnassa kävelläänkään nätisti. En tiiä johtuuko mahdollisesti tulevasta juoksusta, vai mistä, mutta Saagalla on nyt vähän mörköikä menossa ja muutenkin se  on välillä melko ailahtelevainen. Se myös yrittää kyseenalaistaa meidät sen "johtajina": välillä ei muista edes kuinkas sitä istuttiinkaan käskystä. Tämän takia oon nyt ollut erityisen tarkkana siitä, että se koira tekee sitä mitä ja miten käsketään.


Välillä Saaga on tämmönen... 
... ja välillä tämmönen. (Molemmat kuvat otettu talvella/keväällä -14)

Hihnassa kävelyä vetämättä tai kimpoilematta suuntaan ja toiseen ollaan harjoiteltu nyt joka ikisellä lenkillä. Saagan on aina pitänyt kävellä siinä reunassa, missä ulkoiluttaja haluaa (käytännössä aina oikealla) ja se ei saa jäädä nuuskimaan jokaista vastaan tulevaa ruohotuppoa. Lenkeillä käytän vaihtelevasti noutajatalutinta ja pantaa + hihnaa, koska pointti on siinä, että koira tulee saada kulkemaan nätisti kiskomatta myöskään itse hihnasta. Käytän näiden harjoittelussa palloa/muuta lelua, joilla saa koiran huomion ja joilla koiran voi myös palkata. Eli jos koiran huomio menee muualle tai se alkaa vetämään, käsken sitä kulkemaan "vierellä"* mahdollisen lelun avulla. Toisinaan myös innostunut äänensävy riittää. Kun koira kävelee nätisti vierellä kehun sanoin. Kun koira on taas kävellyt nätisti jonkin matkaa, annan palkkion. Matkaa tulee tietenkin pidentää koiran osaamisen mukaan. Olen sitä mieltä, että mitä hauskempaa koiralla on, sitä nopeammin se oppii ja sitä mieluummin se tekee, siksi käytän leluja palkkaamiseen.

*Vierellä = koira kulkee vierellä normaalisti, ohjaajan osoittamalla puolella
*Odota = tämän oon opettanut Saagalle vähän vahingossa, koska automaattisesti pyydän sitä odottamaan jos se kävelee (hihnassa) reippaammin kuin minä, jolloin kulkee siis minua edempänä. Tämän käskyn jälkeen muistutan Saagaa lähes poikkeuksetta kulkemaan vierellä, joten se on yhdistänyt odota -käskyn siihen, että sen tulee hiljentää sen verran, että kulkee taas ohjaajan vierellä
*Seuraa = tämä on meillä ns. "tokoseuraamista", koira kulkee tiiviisti vieressä katsoen ohjaajaa
*Sivulle = koira tulee ohjaajan vasemmalle puolelle istumaan (tätä käytetään varsinkin nouto- ja paikallaoloharjoituksissa)
*Kierrä = koiran ollessa sivulla, koira kiertää ohjaajan takakautta toiselle sivulle



Tässä kuvassa Saaga on käsketty sivulle. 

Sitten taas vähän mejä -asiaa. Eilen treenailtiin porukassa Jaamankankaalla, mutta valittiin sellanen paikka missä oli vähän puskaa ja taimikkoa eli maasto oli erilaista kuin helppokulkuinen mäntykangas, jossa treenattiin kurssilla. Tehtiin kaikille n. 800-900m pitkät jäljet. Saagan jäljelle tehtiin isot makaukset, joissa lisättiin paljon verta. Toivoin, että se olisi saanut Saagan pysähtymään makauksillle, koska sillä tosiaan on taipumusta ne ohittaa. Koska jälki oli todella tuore, oli myös Saagan vauhti aika reipas, oikeestaan niin reipas että miun piti liinan päässä vähän sitä jarrutella. Siinä samassa ne makauksetkin vähän jäi... Kuitenkin Saaga jäljesti todella jälkitarkasti koko ajan jäljen päällä kulkien. Kylläpä sano taas yks treenikaveri, jotta tuolla tavalla sen koiran tulee jäljellä toimia. Yksi makaus oli tehty ensimmäiselle suoralle ja kaksi muuta oli kulmissa (ks. kuva). Ensimmäiselle makaukselle Saaga pysähtyi pikaisesti, mutta kaksi muuta jäivät huomiotta. Seuraava jälki tehdään varmaan nyt viikonloppuna juhannuksen seutuun, jolloin piilotetaan makaukselle jotain, jotta koiran on pakko pysähtyä siihen. Nyt on myös mahdollisuus tehdä vanhempi jälki, joten katsotaan hidastuuko se vauhti siinä (kuten möllimejässä). Lähtökohdat kokeita ajatellen on meillä kuitenkin todella hyvät. 


Tällainen jälki Saagalle tehtiin treeneissä.

Sitten meidän syksyn aikatauluista vähän:
- Ollaan nyt päätetty, että jätetään noutajien taipumuskokeeseen meno todennäköisesti ensi vuodelle. Joni haluaisi käydä koiran kanssa käytännön metsällä ennen taippareita, että oppii lukemaan koiraa paremmin ja parantamaan yhteistyötä. Tietenkin siitä huolimatta treenataan myös noutojuttuja tänä kesänä ihan yhtä lailla, kuin oltaisiin menossa taippareihin. 
- Mejä-kokeisiin tähdätään heinäkuun lopulla ja elokuun puolivälissä.
- Näyttelyitä meillä olisi mahdollisesti Mäntyharjulla (ryhmänäyttely) ja Helsingissä (KV). Mihinkään ei olla ilmoittauduttu vielä, joten katsotaan lähempänä tarkemmin.

Tein vielä tämmösen kuvasarjan Saagan näyttelyistä ja näyttelyharjoituksista. On jotain kehitystä tapahtunut... :)


Harjoittelua viime syksyltä ja talvelta.
(lähinnä harjoiteltiin paikalla seisomista;))



Kerimäki ryhmis & Imatra, KV.
Joensuu KV, toukokuu -14. 



Nyt toivotan kaikille oikein hyvää juhannusta! Myö lähetään mökille, jossa Saagakin saa juoksennella niin paljon kun huvittaa. Saattaapa siellä muutama koirakaverikin olla mukana... :)

-Leena & Joni 

2 kommenttia:

  1. Ihana lukea näitä teidän tarinoita. :) Oikein ihanaa juhannusta koko teidän poppoolle!

    VastaaPoista
  2. Kiva, että joku lukee ;) Kiiiitos paljon!

    VastaaPoista